Trenger du hjelp med belysning?
Vi tar gjerne en uforpliktende prat med deg.
Riktig lys i alle rom er viktig for oss mennesker. Alt fra stemningsfull belysning i stue, praksis baderomsbelysning eller kanskje dekorativ lyssetting i hagen. Her får du gode tips om hvordan du best lyssetter ditt hjem.
Belysning er langt mer enn å skape lys av mørke. Det er også snakk om å skape dybde og volum i et rom. Lyssetting skal bidra til å skape kontraster, noe som krever mer lys noen steder, og mindre lys andre steder.
Belysning kan være alt fra arbeidslys, punktbelysning, stemningsbelysning og belysning som øker sikkerheten i og rundt din bolig.
Hos oss i AA Elektro har vi kompetansen og sortimentet som skal til for å sette dine belysningsdrømmer ut i virkelighet. Om det er snakk om små eller store oppdrag, om du bor i villa, leilighet eller rekkehus. Våre fagfolk kan hjelpe til med det meste, så du får smarte løsninger som passer deg og din stil.
I denne artikkelen får du gode tips om:
- Ulike belysningsbehov i ulike rom
- Aldersbestemt lyssetting
- Hvordan belyse din stue
- Hvordan belyse ditt kjøkken
- Hvordan velge belysning til bad
- Belysning for barnerom
- Soveromsbelysning
- Spennende design på brytere og stikkontakter
- LED-lys og fargegjengivelse
- Gode råd for utendørsbelysning
Ulike belysningsbehov i ulike rom
Det er naturligvis en stor forskjell på hvordan du skal tenke rundt belysning hjemme. På kjøkkenet trenger du gjerne et godt arbeidslys, og i stuen er det godt å ha en behagelig stemning med leselys og punktbelysning på bilder og annen prydgjenstander.
Badet bør være en god start på dagen, men også et rom hvor du har mulighet til avslappende avslutninger på dagen.
Belysning må også sees i sammenheng med hvordan du møblerer rommet. Derfor er god og tidlig planlegging et viktig element for å skape best mulig harmoni og brukervennlighet i alle rom.
Eldre trenger sterkere belysning enn yngre
Ikke bare skal du ta utgangspunkt i hvordan rommet brukes og møbleringen når du velger lyssetting til ditt hjem. Det er også viktig å velge belysning ut fra ditt behov og livsfasen du befinner deg i. Det som fungerte da du var 20, fungerer kanskje ikke like bra for når du kommer opp i årene. Faktisk er det slik at du som 40-åring trenger omtrent dobbelt så mye lys som du gjorde da du var 20. Når du kommer i 60-årene, er behovet rundt fem ganger høyere enn i 20-årene.
Belysning av stue og oppholdsrom
Stuen er det norske hjems hjerte. Her vil de fleste at det skal være jordnær, familiært og hyggelig. Hvordan du skal innrede og lyssette din stue avhenger naturligvis av størrelse og form, men det er noen kjøreregler som fint kan brukes.
Som hovedregel bør du lyssette veggene og ikke gulvet. Downlights anbefales ikke. Dersom du vil ha lys fra tak bør du gå for en spotskinne som kan justeres. Her er det viktig at disse kan dimmes ut fra behov og årstid. Har du et bilde eller et møbel du gjerne vil fremheve, kan en spot fungere fint. Det kan også skape god stemning å sette lys på gardinene.
I lesekroken bør du sørge for at du har godt leselys. Her kan du bruke både en vegglampe eller en gulvlampe. Gulvlamper gir en bedre fleksibilitet, i og med at den kan flyttes hvor du måtte trenge den.
Kjøkkenbelysning med dimmer
I motsetning til belysning i stue og oppholdsrom, som gjerne skal være varmt, kan man med hell gå for et kjøligere og klarere lys på kjøkkenet. Belysning på kjøkken skal gi deg godt arbeidslys, men det bør også være mulig å regulere lyset slik at det skaper en stemningsfull ramme rundt middagsbordet. Her skal maten både lages og nytes, og kanskje er det ved kjøkkenbordet at barna gjør leksene sine.
Derfor kan downlight på kjøkken være et smart valg av belysning. I tillegg gir lys under eventuelle overskap et godt arbeidslys når du kokkelerer. Du kan for eksempel benytte små downlights med LED-kilder som gir deg stor lyseffekt og lavt strømforbruk.
Har du et spisebord på eller ved kjøkkenet, gjør det seg med en taklampe. Denne bør henge rundt 60 cm fra bordplaten, slik at den belyser maten – uten å blende gjestene. Det finnes lamper som gir kjøkkenet en skikkelig WOW-effekt, og de mer klassiske variantene som passer på de fleste kjøkken. Små kjøkken som store. Dimmere er alltid viktig, både på downlights og til taklampe. På den måten kan du velge belysningsstyrke ut fra hvilke behov du til enhver tid har.
Slik velger du belysning for bad
Et bad kan også være lite eller stort. Det kan ha vindu eller det kan være uten. Dette er faktorer som bør tas med når du skal velge belysning på badet. Det mest vanlige er downlights, men husk at disse bør gå langs veggen, og ikke midt i taket. Det er nemlig lite flatterende å få et downlights ned på hodet når du står foran speilet.
Lys rundt speilet, eller speil med inkludert eller innebygget lys, vil gi deg et mer behagelig møte med deg selv, og sminke og barbering kan skje i en mer virkelighetsnære former.
Det finnes også mye eleganse å hente i belysning i dusj og badekar. I dusjen kan det være praktisk å ha belysning, mens i badekar er det mer snakk om det lille ekstra. Dimmefunksjon på downlights gjør kveldsstellet mer behagelig, og gir deg muligheten å kreere ditt egen spa når du trenger et friminutt fra verden.
Husk at alle lamper skal være godkjent for bruk i våtrom.
Skap trygghet med riktig belysning på barnerommet
Når familiens yngste er stor nok til å sove alene, er det viktig at barneværelset blir et trygt rom å være i. Det er smart å ha en god leselampe ved senga for eventyrstundene. En LED-stripe bak hodegjerdet gir også en liten dose magi. Dersom det skulle dukke opp troll under senga, kan det være smart med en LED-stripe her også.
Husk også på at barnerom må vaskes oftere enn andre rom, og til det trenger du et godt taklys, så all smuss og støv kommer til syne.
Det er også viktig å tenke på at barnets behov endres over tid. Se bare på en liten ting som bryterplasseringen: Små barn rekker ikke opp til en bryter som er plassert i normal høyde, men ved å benytte en trådløs bryter som festes med dobbeltsidig tape kan du flytte bryteren oppover etter hvert som barnet vokser. Elektrikerne hos Norgeseliten har allerede hjulpet mange familier med smarte råd og tips som gjør deres hverdag enklere.
LED avgir omtrent ingen varme, noe som passer godt i et barnerom. De inneholder ingen farlige stoffer og har en levetid på 20 år. Lampene lyser godt og bruker 80 prosent mindre energi enn tradisjonelle lyspærer.
Belysning til soverom som flerbruksrom
Tendensen i Norge er at flere av oss bor tettere og på færre kvadratmeter. Mange velger åpne stue- og kjøkkenløsninger og ideen om flerbruksrom blir mer og mer vanlig. Soverommet innredes ofte som et slags hotellrom, som gir en ekstra mulighet til å trekke seg tilbake. I tillegg til seng, gjerne med store puter og matchende sengeteppe, innreder mange soverommet med en god stol og kanskje et arbeidsbord og TV.
Når du skal velge belysning for soverommet er det lurt å plassere lys inni klesskapet, slik at du enkelt finner det du trenger når du åpner dørene. Vendbare leselamper på sengebord gir mulighet til å nyte favorittboken, selv om andre i rommet vil sove. Og velger du å montere et godt taklys, får du god oversikt under rengjøring.
Spennende design på brytere og stikkontakter
Det finnes et stort utvalg av elementer som designbrytere og stikkontakter som kan bidra til å fremheve din personlige stil. Brytere i glass, skifer, sort eller børstet stål er med på å heve helhetsinntrykket, eller hva med en fargerik bryter på hvit vegg som henter opp fargen i sofaen eller sengeteppet? Alt ligger som kjent i detaljene.
Belysning med riktig fargegjengivelse
Vi nordmenn er et interiørelskende folk, og det pusses opp i rekordfart rundt i det ganske land. Og når du velger farge til stue-, soveroms- eller barneromsveggen, er det gjerne den fargen du vil se i det daglige. LED-pærer har en RA-indeks fra 0 til 100, som sier noe om evnen til å gjengi farger på en best mulig måte. LED-pærer varierer mye i kvalitet, men RA-indeksen bør ikke være under 80. Da vil fargegjengivelsen bli for dårlig og fargene kan oppfattes helt annerledes enn du hadde tiltenkt.
Stemningsfull utendørsbelysning med dobbel effekt
I dag finnes det en rekke ulike lamper for bruk utendørs. Noen er ment å skulle lyse opp hus, balkong og hage, mens andre har et design som vil heve helhetsinntrykket av huset ditt. Det som er viktig er at du velger en stil som passer deg og din bosituasjon.
Det er stor forskjell på å lyse opp og å belyse. Lamper du ikke ser, som lyser opp huset ditt eller hagen, gir ofte større effekt enn lamper som monteres på huset eller på stolper. Elektrikerne hos Norgeseliten kan gi deg gode råd som kan få huset og hagen til å fremstå på en ny måte.
Elektrikeren kan montere både bevegelsesfølere og solcellebrytere slik at lyset automatisk slås på når mørket senker seg. Dette øker ikke bare sikkerheten, men vil også oppleves som ubehagelig av ubudne gjester.
Vi hjelper deg å oppfylle drømmen
Lys er viktig, spesielt for oss nordmenn, som lever halve året i mørketid. Vi i AA Elektro hjelper deg gjerne til å finne den optimale måte å belyse ditt hjem og din bolig på. Ta kontakt med våre spesialister, så finner vi en løsning som passer akkurat for deg.