Trenger du hjelp med smarthus?
Vi tar gjerne en uforpliktende prat med deg.
Følelsen av luksus i hverdagen, bevegelse- og stemmestyrte løsninger og en bedre sikkerhet for deg og ditt smarte hjem. Med smarthus får du rett og slett en dose hverdagsmagi som gjør livet litt bedre.
Se for deg en hverdag hvor du våkner til lukten av nytraktet kaffe, huset er ferdig støvsugd når du kommer hjem, og du bruker stemmen til å skru på og av lyset og fortelle TV-en hva du har lyst til å se og hva du vil høre på radio. Fremtiden er nå, og ved hjelp av ulike smarthussystemer kan du også ta et skritt inn i teknologiens vidunderlige verden anno 2020.
I denne artikkelen kan du lese mer om:
- Hva er et smarthjem?
- Trådløst og trådbundet smarthus
- Slik fungerer et smarthus
- Er det vanskelig å bruke et smarthjem?
- Hva koster det å installere et smarthus?
- Hva er viktig å tenke på når jeg skal velge leverandør?
Hva er et smarthus?
Et hus kan naturligvis ikke være smart i seg selv. Men med ulike tekniske løsninger fra leverandører som Micromatic og Futurehome, kan mange funksjoner kobles sammen slik at hverdagen blir enklere og morsommere for deg og din familie. Du kan stå opp til ferdig traktet kaffe. Du kan forhåndsinnstille ulike innetemperaturer til ulike tider på døgnet og få lys til å slå seg av og på idet du beveger deg fra rom til rom. Du kan stemmestyre radio, Spotify, TV og dekoderboks.
Dører kan åpnes, lukkes, låses og alarmen slås på automatisk, og du vil få beskjed dersom noen åpner et vindu eller en dør når du sover eller ikke er hjemme. Skulle det oppstå en lekkasje fra oppvask- eller vaskemaskin, vil utplasserte sensorer umiddelbart gi deg beskjed om det via en app. Et smarthus er et hjem hvor teknologien hjelper deg til en bedre og lettere hverdag.
Bør jeg gå for trådløst eller trådbundet smarthus?
Dersom du skal bygge nytt eller totalrenovere hjemmet ditt, kan det være en ide å vurdere et trådbundet smarthus.
Et trådbundet smarthus er kablet ulikt fra en “tradisjonell” elektroinstallasjon og er et større prosjekt enn et trådløst smarthus.
Med trådløse styringsenheter trenger du ikke åpne vegger eller trekke nye ledninger for å få smarthusfunksjoner, og det er lett å utvide ditt elektriske anlegg med flere enheter og nye funksjoner.
Hvordan fungerer et smarthus?
For å forklare det så enkelt som mulig, er det tre faktorer som gjør at ditt hjem kan bli et smart hjem.
Det første er systemets hjerne, også kalt hub. Hubben gjør at elementer som kamera, lys, varme, alarmer, TV, radio, kaffetraktere osv kan “snakke” med hverandre og bidra til å gjøre livet enklere mer mer sikkert. Dette skjer via trådløse nett og telefon eller nettbrett. Hubben må ofte kobles til bredbåndsruteren din, så det er smart å velge et system som gir det flest mulig valgmuligheter, slik at du unngår flere “smarthubber”. På denne måten får du et mer synkronisert system.
De neste elementet er sensorer som man best kan beskrive som husets øyne og ører. Du kan ha sensorer for bevegelse, vibrasjon, fuktighet, lekkasje, brann, lys, lyd, luftkvalitet og temperatur. Jo flere sensorer, desto smartere hus.
Den tredje faktoren som må til for å få et smartest mulig hjem, er det som utfører selve handlingene, altså enheter som lyspærer og lamper, fjernstyrte stikkontakter, panelovner med wifi-tilkobling, kameraer, musikkanlegg og så videre. Muligheten er mange, men du trenger ikke bygge hele systemet i første runde. Her kan du utvide etter som behovene melder seg.
Er det vanskelig å bruke et smarthus?
Som eier og bruker av et smarthus, skal du slippe å bekymre deg for eventuelle manglende teknisk kompetanse. Det er våre elektrikere og smarthus-systemteknikere som skal legge alt til rette for at ting fungerer som de skal. Når de har gjort jobben, har du alt tilgjengelig via enkle menyer i app på mobil eller ipad. Alt fra varmestyring, lysstyring, sikkerhetsstyring på brann og innbrudd er enkelt satt opp i appen. Du skal rett og slett bare oppleve det som en morsommere hverdag. For eksempel kan barna snakke til rommene sine, bestemme farger på lys og hva de vil se på TV. Et smarthus skal rett og slett være enkelt, trygt og underholdene for deg som bruker.
Ta en titt inn hos familien som har Norges smarteste hus:
Hva koster det å installere et Smarthus?
Vi nordmenn er mye hjemme og bruker boligen vår i langt større grad enn dem som bor på de mer sørlige breddegrader. Dette er nok hovedårsaken til at vi også bruker mer penger på hjemmene våre enn hva tilfellet er i mange andre land.
Å få satt opp ditt eget smarthus kan godt være et prosjekt som utvider seg over tid. Faktorer som størrelse på boligen og ønsket omfang av sensor- eller stemmestyrte løsninger, har alt å si for prisen.
En smart hub som fungerer som systemets hjerne, ligger på ca. 1700 kroner. En startpakke, som også inkluderer en bevegelsessensor, dør-og vindussensor og en veggplugg ligger på rundt 3000 kroner. For en elektronisk dørlås må du ut med ca. 4000 kroner.
Det er altså fullt mulig å starte i det små og bygge videre på smarthusløsninger dersom du ikke vil ha alle tjenestene tilgjengelig fra første stund.
Hva er viktig å tenke på når jeg velger leverandør av smarthus?
Hos oss i AA Elektro er det viktig at du som kunde får råd og veiledning som gir den beste løsningen for deg og ditt hjem. Derfor har vi valgt å samarbeide med Futurehome.io og Micromatic.no når vi skal bygge ditt smarhus. Her utvikles systemet basert på Z-wave og Zigbee, de to mest populære åpne standardene i smarthuslandskapet. Systemet er designet for å kobles til tredjeparts produkter, applikasjoner og integrasjoner.
Om du tror at dette er noe for deg og dine familie så er vi i AA Elektro her for deg. Vi gir deg svar og et godt tilbud for at ditt liv i ditt hjem skal få en dose hverdagsmagi.